Historie Nestkast

Sinds 2010 live stream
In 2010 ben ik begonnen met het live streamen van deze nestkast. Een simpel nestkastje voor koolmeesje. Met wisselend succes. Mijn doel is om op een zo goedkope manier te laten zien wat er zich in het nestkastje af speelt. En dat lukt heel aardig. Nu in 2015 is hij nog steeds actief en ook nu weer is de nestkast bewoond.

Geschiedenis Nestlast techniek
In 2010 had ik eeb oude laptop over die het nog net deed. Zolang hij maar aan bleef staan was er niks aan de hand. Ik had daar 2 USB webcamera’s op aangesloten. Eentje IN en eentje buiten het nestkastje. Het nestkastje zelf kwam van de volgelbeschreming. Voor een paar euro gehaald bij de tuinwinkel.

Maar de laptop was niet krachtig genoeg en ik besloot deze te vervangen. Met een beetje mazzel kon ik een oude PC van mijn werk overnemen. Deze heeft tot en met mei 2015 nog dienst gedaan. Maar ook deze begon kuren te geven en kon niet meer geupdate worden.

Van SD naar HD
Begin 2015 kocht ik 2 IP camera’s met HD video. De goedkoopste die ik kon vinden op de bekende chinese websites. Voor nog geen 60 euro had ik er 2. Een ESCAM en een HAREX. De Harex zit nu IN het nestkastje en de ESCAM kijkt naar het vlieggat. De Harex heeft ook een microfoon, dus geluid vanuit het nestkastje is er ook. De Escam heeft geen geluid.

Maar zoals altijd met die chinese rommel heb je daar wel de nodige problemen mee. Het programma dat draait op de PC in de schuur kon de RTSP stream die uit de camera’s komt niet goed aan. De camera aan de buitenkant (ESCAM) pakte het programma nog, maar de HAREX werkt op geen enkele manier. Toch jammer.

Op zoek naar software
Dus ik probeerde alternatieven te vinden. Na veel experimenteren (met soms het gevolg dat NIETS het meer deed…) en installeren de-installeren vond ik een gratis programma (het mag allemaal niks kosten) dat beide camera’s aan kan. vMix. Gratis versie kan echter alleen maar SD video aan. Maar ja, het is gratis. Het kan een live stream op o.a. USTREAM zetten en dat 24/7. Ook kan het met een beetje experimenteren de stream op LIVE op Youtube zetten, maar YT streamt maximaal 8 uur. Het wordt wel opgeslagen op Youtube. Maar dat doe ik al lokaal.

Ustream is gratis maar dan in lage kwaliteit. Ook vMix is gratis zolang je maar niet HD wil. Maar dat vond ik nu geen probleem. Nadeel van USTEAM is dat op de site van USTEAM reclames dwars door de stream komen. Maar op mijn (deze) site heb je daar geen last van. Vraag me niet waarom.

PC update
Maar de oude PC in de schuur kan natuurlijk dat programma niet aan. Dat ding draait nog op Windows XP, en vMix wil minimaal Windows 7 of hoger hebben. Dus op een andere PC in huis het programma ge├»nstalleerd. Werkt perfect. Maar die PC gebruik ik ook voor mijn werk, en da’s toch niet zo handig. Dus op mijn Windows NAS geprobeerd te installeren. Maar ook daar werkt het niet, omdat er een hele oude video kaart in zit. Het is een NAS dus waar heb je een beeldscherm voor nodig? Dit is dus nog werk in uitvoerin. Maar het komt goed.

Problemen
Maar het probleem is nu nog dat het programma dat ik gebruikte de stream vanuit de camera niet pakt. Waardoor beweging niet meer wordt opgenomen. Dat wil ik wel graag. Nu neem ik ALLES op 24/7. Wat natuurlijk wel veel Harddisk ruimte kost.

HARDWARE
Nestkast: Vogelescherming – Tuin winkel
Camera binnen: Harex IP camera (via Ali-Express)
Camera buiten: ESCAM ip camera (via Banggood)
IR-Leds – Om de lens van de HAREX geplakt (zoiets als deze) ik had er nog eentje liggen
PoE kabel – Dit om voeding en data over 1 kabel te laten gaan
Home Plug data verbinding met de schuur. TP-LINK powerline adapter. Gekocht via iBood.

SOFTWARE
H264 Webcam – Survailance software – Betaald Pro versie $ 49,95
vMix – Gratis SD (Voor HD betaald v.a. $ 60,-)
Live Webstream via YouTube (HD Gratis)