Gebruikte techniek

Ik werkte eerst met USB webcam’s en een PC in de schuur die het met een beveiliging programma online zette. Dat heeft een paar jaar goed gewerkt. Maar ik wilde meer zonder te veel gedoe. IP Camera’s zijn dan een uitkomst.

Camera’s
In het nestkastje zit een heel klein HD-IP cameraatje met een ingebouwde microfoon. Deze kan ik rechtstreeks via het netwerk benaderen zonder dat er een PC is, zoals bij de USB camera’s die het video internet op jaagd. Deze HAREX IP camera heb ik uit China ontvangen via AliExpres. Deze camera heb ik IR gevoelig laten maken door de chinese winkel. Want anders zou er niet zo veel te zien zijn in het donkere hokje. Ik heb het in zwart-wit moeten wetten omdat anders alles er paars uit ziet.

Om de lens heb ik een ring van IR LED’s zitten. Deze had ik nog van een oude USB camera en werkt uitstekend. Deze dingen zijn ook los te koop.

Ik had een 2e camera, aan de buitenkant, een ESCAM. Maar deze is inmiddels overleden. 

Harex IP cam HAREX IP CAM ESCAM

Netwerk
In de schuur waar het nestkastje tegenaan zit, had ik voorheen een PC staan die het beeld streamde. Nu hoeft dat niet meer. Nou ja. Niet in de schuur dan. Via een HOMEPLUG verbinding maakt mijn stream server contact met de IP camera’s. Deze PC staat nu gewoon binnen. Maar omdat ik al een server heb draaien voor mijn netwerk binnen (film’s, foto’s, files, etc) hoef ik dus niet een extra PC 24/7 te laten draaien.

Software
Ik heb verschillende applicaties gebruikt. Zoals H264WebCam om het beeld te streamen. Later ben ik overgestapt op vMix. Een geweldige streaming applicatie. Maar eigenlijk bedoeld om een volledige videoproductie te streamen met pro camera’s en zo. Ik gebruik het voor mijn eigen live streams op locatie. Gratis in SD, maar HD moet je betalen. Vanaf $ 60,- dollar. Maar inmiddels stream ik deze webcam via OBS Studio. Da’s gratis en kan ook heel veel, maar is wat minder professioneel.

    OBS Studio
Screenshot van vMix & OBS Studio.

Het nadeel van deze programma’s is dat ze geen beweging detecteren.
Hiervoor gebruik ik sinds een tijdje ContaCam. Ook gratis en erg handig.

Problemen
Ik heb een HP Server staan (referbished) die deze programma’s (en meer) draait. Maar ondanks dat het best een aardig ding is, heeft de processor het behoorlijk druk. 

Kosten
Zoals je hieronder kan zien hoeft het helemaal niet zo gek veel te kosten. Zeker als je ook nog wat spulletjes in de kast hebt liggen dan ben je voor nog geen €100,- euro klaar om je tuinvogels live te volgen

Specificaties Links Kosten
HAREX IP Camera AliExpress € 20,00
PoE kabel (Power over Ethernet) AliExpress € 5,00
TP-Link TL-PA511 kit Hardware.info € 60,00
OBS Studio obsproject.com/nl gratis
vMix Live Production Software vmixhd.com v.a. € 55,00
ContaCam contaware.com Gratis
HP XW8600 2x Quad Core E5430 2.66 GHz/8GB www.salland.eu € 245,00)

* Deze lijst is niet helemaal update meer.