Gebruikte techniek

Ik werkte eerst met USB webcam’s en een PC in de schuur die het met een beveiliging programma online zette. Dat heeft een paar jaar goed gewerkt. Maar ik wilde meer. Ik wilde naar HD video. Dat is nu gelukt.

Camera’s
In het nestkastje zit een heel klein HD-IP cameraatje met een ingebouwde microfoon. Deze kan ik rechtstreeks via het netwerk benaderen zonder dat er een PC is, zoals bij de USB camera’s die het video internet op jaagd. Deze HAREX IP camera heb ik uit China ontvangen via AliExpres. Deze camera heb ik IR gevoelig laten maken door de chinese winkel. Want anders zou er niet zo veel te zien zijn in het donkere hokje. Ik heb het in zwart-wit moeten wetten omdat anders alles er paars uit ziet.

Om de lens heb ik een ring van IR LED’s zitten. Deze had ik nog van een oude USB camera en werkt uitstekend. Deze dingen zijn ook los te koop.

De 2e HD camera, aan de buitenkant, is een ESCAM. Deze is weersbestendig en heb ik op een steun gemonteerd.Hier zitten ook IR LED’s in die s’nachts de boel verlichten. Deze heeft echter geen geluid.

Harex IP cam HAREX IP CAM ESCAM

Netwerk
In de schuur waar het nestkastje tegenaan zit, had ik voorheen een PC staan die het beeld streamde. Nu hoeft dat niet meer. Nou ja. Niet in de schuur dan. Via een HOMEPLUG verbinding maakt mijn stream server contact met de IP camera’s. Deze PC staat nu gewoon binnen. Maar omdat ik al een server heb draaien voor mijn netwerk binnen (film’s, foto’s, files, etc) hoef ik dus niet een extra PC 24/7 te laten draaien.

Software
Voorheen gebruikte ik H264WebCam om het beeld op de site te zetten. Maar de oude PC in de schuur was niet krachtig genoeg meer om de HD-IP camera’s te streamen. Bovendien kon de software die Chineze goedkope camera’s niet aan. Soms wel, soms niet. Dus op zoek naar een alternatief. Dat vond ik met het programma vMix. Dit is een video mixer programma, dat in SD gratis is en $ 60,- dollar kost voor HD. Geweldig programma. Dit kan 3 live video streams versturen naar verschillende providers. Ik stream voornamelijk naar YouTube. maar voorheen ook naar Ustream of Dailymotion. Maar alleen op YouTube kan je gratis in HD streamen.

Het voordeel van dit programma is dat je ook wat video effecten of teksten er bij kan zetten. Het nadeel is dat het geen bewegings detector heeft. Dus ik gebruik H264Webcam op de achtergrond om beweging te registreren. Ik ben zeer tevreden over vMix. Ik heb er zelfs in 2015 een 2 LIVE TV programma’s mee gemaakt voor een website, waar we 3 dagen lang 4 uur achterelkaar live met een 5 camera regie de Hoornse Stadsfeesten live gestreamd hebben via YouTube. En in december van dat jaar hebben we ook de Sinterklaasintocht in Hoorn live gestreamd. Dus handig programma.

Problemen
De server waar alles op draait is wat aan de lichte kant. Ik heb speciaal hiervoor een krachtigere server gekocht (referbishd). Maar ondanks dat het best een aardig ding is, heeft de processor het behoorlijk druk. Dat ligt met name aan H264 webcam.

Specificaties Links Kosten
HAREX IP Camera AliExpress € 20,00
ESCAM QD330 IP buitencamera www.dx.com € 40,75
PoE kabel (Power over Ethernet) AliExpress € 5,00
TP-Link TL-PA511 kit Hardware.info € 60,00
vMix Live Production Software vmixhd.com € 55,00
(HP XW8600 2x Quad Core E5430 2.66 GHz/8GB www.salland.eu * € 245,00)
Totaal(ex pc) € 180,00

* De PC wordt niet alleen voor de stream gebruikt, maar voor veel meer zaken, zoals media opslag.